Wat is Reiki

 • Reiki is werken met universele energie. De energie wordt doorgegeven via de handen d.m.v. handoplegging. De behandelaar maakt niet iemand beter, maar fungeert alleen als doorgeefluik van de Universele levensenergie. De ontvanger van deze energie is degene die het werk verricht, , zij het onbewust.  Men brengt lichaam en geest weer in balans door de energie die men krijgt. Men ervaart daardoor dat de kwalen, ontstaan door disharmonie, verminderen of zelfs verdwijnen. Zo komt men weer lekker in zijn vel te zitten en daardoor zal men zich ook emotioneel beter gaan voelen. Hierdoor treedt er een positieve verandering op niet alleen in jezelf, maar ook bij alles wat je doet. En dit heeft weer zijn uitwerking op je hele omgeving.
  Ieder mens heeft de kracht in zich deze energie te gebruiken, dit is een aangeboren gave. Kijk maar eens naar een kind. Wanneer je je pijn doet en er is een kind in je nabijheid dan zal deze altijd zijn/haar handje op de pijnlijke plek neerleggen. Zij staan nog in direct contact met deze energie. Wat zij onbewust doen, doe je bij een Reiki behandeling bewust.
  Dr. Mikao Usui gaf de naam Reiki aan deze aloude universele levensenergie, om uitdrukking te geven aan de vorm waarin hij deze universele levensenergie aan de wereld wilde presenteren. Deze energie is echter ook bekend onder de naam Ki, Chi, Prana, enz. De toepassing van Dr Usuï vind je terug in het Usuï System of Reiki Healing. Wat Reiki of de universele levensenergie is, valt niet of nauwelijks te verklaren. Wat is het dat je hart kloppend houdt? Wat zorgt dat alle organen doen wat ze moeten doen? Elke poging een omschrijving te geven van iets wat niet te omschrijven is net zo waardevol als een ander. Pogingen om op wetenschappelijke manier Reiki te verklaren blijven pogingen. Vele vormen van energie zijn onzichtbaar, niet te verklaren.
  Wat wel te merken is, ook wetenschappelijk, zijn de effecten van het werken met Reiki. Reiki ontspant lichaam en geest en ondersteunt daarbij het zelfgenezende vermogen van de ontvanger. Reiki geneest niet, ook kan de behandelaar niet beschouwd worden als genezer. De ontvanger van Reiki bepaalt bewust/onbewust wat hij of zij met deze energie doet. Dat wil zeggen, wanneer iemand open staat voor het laten doorstromen van energie kan dat tot genezing, heling of acceptatie leiden.
  Je kunt Reiki als een op zichzelf staande methode gebruiken maar ook om andere methoden te ondersteunen. Medicijnen zullen beter hun werk doen, zodat de heling sneller bereikt wordt. Reiki als ondersteuning wanneer je hulp krijgt via het RIAGG, psychiater, psycholoog of andere hulpverleners, kan tot snellere inzichten leiden. Indien je iets hebt gebroken en je behandelt deze breuk (door het gips heen), dan zul je merken dat de breuk eerder geneest. Zo zijn er nog velen voorbeelden te noemen waar je met Reiki zeer goed kunt ondersteunen.
  Wanneer we ziek worden wordt het zelfgenezende vermogen in een mens geactiveerd, maar soms ontbreekt de energie om beter te worden. Reiki ondersteunt dan door toevoeging van levensenergie, dan kan de zieke het weer opbrengen om te vechten.